|
||
|
||
DNI KULTURY ROLNEJ
P R O G R A M
21 lutego 2006 (poniedziałek) godz.1000 – Sala GOK Urzędów: – mgr inż. Jan Woźniak – Wójt Gminy – Otwarcie Dni Kultury Rolnej, – mgr Tomasz Wyka – Prezes TZU – Omówienie programu, – mgr inż. Andrzej Maj – kierownik powiatowego biura ARiMR – Informacje ogólne z działalności biura powiatowego, – mgr inż. Roman Wiśniewski – Gospodarstwa niskotowarowe i zalesianie, – mgr inż. Anna Brodowska – Renty strukturalne, – mgr inż. Piotr Nawrocki – główny specjalista lubelskiego oddziału ARiMR w Lublinie – Inwestycje w gospodarstwach rolnych. Różnicowanie działalności rolniczej i zbliżonej do rolnictwa w celu zapewnienia różnorodności działań lub alternatywnych źródeł dochodów, – mgr Mariusz Nieróbca – z-ca dyrektora lubelskiego oddziału regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Lublinie – Rozwój i ulepszenie infrastruktury technicznej związanej z rolnictwem, – mgr inż. Krzysztof Komisarczuk – Oferta środków ochrony roślin.
22 lutego (wtorek) godz.1000 – Sala GOK Urzędów: – mgr inż. Bartosz Pytkowski – firma „BEJO” – Odmiany warzyw, – mgr inż. Henryk Zając – firma „SEMINIS” – Uprawa warzyw, Przedstawiciele firm skupujących owoce i warzywa: – mgr inż. Zbigniew Stępień – Chłodnia ZOMAR, – mgr inż. Rafał Głowacki – Przeds. Przemysłu Chłodniczego FRITAR Tarnów – Perspektywa skupu owoców i warzyw, – mgr inż. Piotr Różański – Anvill Police – Program nawożenia roślin rolniczych i sadowniczych.
23 lutego (środa) godz.1000 – Sala GOK Urzędów: – mgr inż. Maria Wojciechowska – Ochrona malin przed chorobami i szkodnikami, Przedstawiciele firm skupujących warzywa i owoce: – mgr Danuta Piwko – SVZ Poland, – mgr inż. Leon Muśko – Oerlemans Siemiatycze, – mgr inż. Artur Twardzik – Chłodnia Łaziska, – inż. Marian Rychter – Spółdzielnia Ogrodnicza Boby, – Andrzej Gogółka – Prezes Firmy Frukto-Maj – Perspektywa skupu owoców i warzyw, – mgr inż. Krzysztof Gasparski – Firma ADOB – Nawożenie dolistne i doglebowe.
24 lutego (czwartek) godz.1000 – Sala GOK Urzędów: – mgr inż. Stanisław Różyński – Rola pszczół w zapylaniu roślin owadopylnych. Rola miodu pszczelego w odżywianiu i leczeniu, – mgr Zdzisław Latos – Prezentacja wystawy pszczelarskiej.
25 lutego (piątek) godz.1000 – Sala GOK Urzędów: – dr inż. Małgorzata Ciosmak – Prezentacja wykładowców i wprowadzenie do zagadnienia rolnictwa ekologicznego, – dr hab. inż. Stanisław Skowron, prof. PL, dr inż. Barbara Szymoniuk, mgr inż. Korneliusz Pylak – Idea i strategia Doliny Żywności Ekologicznej na Lubelszczyźnie, – dr hab. Jerzy Szymona, prof. AR – Prezes PTRE EKO-GWARANCJA – Certyfikacja żywności ekologicznej, – mgr inż.Waldemar Kosik – przedstawiciel firmy „Sym-bio” w Lublinie – Produkcja, zbyt surowców i żywności ekologicznej. Dyskusja wykładowców z rolnikami i przedstawicielami lokalnych firm.
|
||
|
||
|