Małgorzata Anna Ciosmak
Urzędów w Norymberdze
W dniach 14–19 lutego 2006 r. odbywały się w
Norymberdze w Niemczech Światowe Targi Ekologicznej Żywności. Uczestniczyłam
w nich wraz z delegacją Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego.
Skromne stoisko „naszych”
przedstawicieli wzbogacone zostało urzędowskim kalendarzem wydanym na 2006
rok. Z racji starannego opracowania i tego, że tematycznie wiązał się z
ekologią, był on przedmiotem zainteresowania i chęci zabrania ze sobą. Przy
okazji interesowano się samą miejscowością, leżącą na mało znanym terenie
wschodniej Polski. Z dużym zainteresowaniem słuchano opowiadań o historii,
środowisku naturalnym i możliwościach uprawiania turystyki. Największe
zainteresowanie wykazywali nasi najbliżsi sąsiedzi i gospodarze Targów. Wiele chcieli się dowiedzieć Włosi, Francuzi,
Duńczycy, a nawet tak egzotyczni uczestnicy targów, jak Etiopczycy i
Egipcjanie. Nie brakowało pytań o żywność ekologiczną, którą można by było
sprowadzać do wielu krajów europejskich i amerykańskich. Informacja o tym,
że urzędowianie i mieszkańcy okolic najwięcej uprawiają owoców wzbudzała
zainteresowanie równoważne z zapewnieniem o przyszłym kontakcie w celach
komercyjnych. Na pozostałych stoiskach Pawilonu Polskiego Nr 5 prezentowały
się firmy produkujące żywność ekologiczną certyfikowaną i firmy wydające
odpowiednie certyfikaty. Ostatniego wieczoru, na zakończenie Targów odbył
się uroczysty bankiet, podczas którego podawano potrawy jedynie polskiej
produkcji. Ogromnie żałowałam, że wśród nich zabrakło specjałów kuchni
urzędowskiej. Pierogi, kuchnia myśliwska, grzaniec Marcina, z pewnością
byłyby przebojem tegorocznych Targów BioFach. Sądzę, że w przyszłym roku
warto by było wystąpić na kolejnych targach z urzędowską ofertą dla
przetwórców, producentów i konsumentów żywności ekologicznej.
|