|
||
|
||
Dni Kultury Rolnej
Współorganizatorzy GARDEN-CHEM Sp. j. T. Nowaczyński, J. Milczach Gminny Ośrodek Kultury w Urzędowie Koło Pszczelarzy w Urzędowie Komisja Rolna Rady Gminy Urzędów Program 21 lutego (poniedziałek) godz. 1000 Gminny Ośrodek Kultury w Urzędówie • mgr inż. Jan Woźniak – Wójt Gminy – Otwarcie Dni Kultury Rolnej, • mgr Tomasz Wyka – Prezes TZU – Omówienie programu, • mgr inż. Andrzej Maj – kierownik powiatowego biura ARiMR – Informacje ogólne z działalności biura powiatowego, • mgr inż. Roman Wiśniewski – Gospodarstwa niskotowarowe i zalesianie, • mgr inż. Anna Brodowska – Renty strukturalne, • mgr inż. Piotr Nawrocki – główny specjalista lubelskiego oddziału ARiMR w Lublinie – Inwestycje w gospodarstwach rolnych. Różnicowanie działalności rolniczej i zbliżonej do rolnictwa w celu zapewnienia różnorodności działań lub alternatywnych źródeł dochodów, • mgr Mariusz Nieróbca – z-ca dyrektora lubelskiego oddziału regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Lublinie – Rozwój i ulepszenie infrastruktury technicznej związanej z rolnictwem, • mgr inż. Krzysztof Komisarczuk – Oferta środków ochrony roślin. 22 lutego (wtorek) godz. 1000 Sala GOK • mgr inż. Bartosz Pyłkowski – firma „BEJO” – Odmiany warzyw, • mgr inż. Henryk Zając – firma „SEMINIS” – Uprawa warzyw, • przedstawiciele firm skupujących owoce i warzywa: – mgr inż. Zbigniew Stępień – Chłodnia „ZOMAR”, – mgr inż. Rafał Głowacki – Przedsiębiorstwo Przemysłu Chłodniczego „FRITAR” Tarnów – Perspektywa skupu owoców i warzyw, • mgr inż. Piotr Różański – Anvill Police – Program nawożenia roślin rolniczych i sadowniczych. 23 lutego (środa) godz. 1000 Sala GOK • mgr inż. Maria Wojciechowska – Ochrona malin przed chorobami i szkodnikami, • przedstawiciele firm skupujących warzywa i owoce: – mgr Danuta Piwko – SVZ Poland, – mgr inż. Leon Muśko – „Oerlemans” Siemiatycze, – mgr inż. Artur Twardzik – Chłodnia Łaziska, – inż. Marian Rychter – Spółdzielnia Ogrodnicza Boby, – Andrzej Gogółka – Prezes Firmy „Frukto Maj” – Perspektywa skupu owoców i warzyw, • mgr inż. Krzysztof Gasparski – Firma ADOB – Nawożenie dolistne i doglebowe. 24 lutego (czwartek) godz. 1000 Sala GOK • mgr inż. Stanisław Różyński – Rola pszczół w zapylaniu roślin owadopylnych. Rola miodu pszczelego w odżywianiu i leczeniu, • mgr Zdzisław Latos – Prezentacja wystawy pszczelarskiej, • mgr inż. Paweł Józefczyk – BASF, • mgr inż. Mirosław Korzeniowski – BAYER. 25 lutego (piątek) godz. 1000 Sala GOK • dr inż. Małgorzata Ciosmak – Prezentacja wykładowców i wprowadzenie do zagadnienia rolnictwa ekologicznego, • dr hab. inż. Stanisław Skowron – prof. PL, dr inż. Barbara Szymoniuk, mgr inż. Korneliusz Pylak – Idea i strategia Doliny Żywności Ekologicznej na Lubelszczyźnie, • dr hab. Jerzy Szymona – prof. AR, Prezes PTRE EKOGWARANCJA – Certyfikacja żywności ekologicznej, • mgr inż. Waldemar Kosik – przedstawiciel firmy „Symbio” w Lublinie – Produkcja, zbyt surowców i żywności ekologicznej. Dyskusja wykładowców z rolnikami i przedstawicielami lokalnych firm.
Fot. Rolnicy z gminy Urzędów przeglądają literaturę fachową podczas Dni Kultury Rolnej
|
||
|
||
|