Głos Ziemi Urzędowskiej 2003


Stefania Puacz poleca

... po urzędowsku

Pierogi z kapustą i jajkami

Farsz:

• 1 główka słodkiej kapusty (ok. 1 kg lub większa),

• 5–6 jajek ugotowanych na twardo,

• 1 większa cebula,

• sól, pieprz.

Wykonanie:

Kapustę przekroić na pół, ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie, odsączyć, odcisnąć, drobno posiekać. Cebulkę posiekać w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystkie produkty wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta:

• 3–4 szklanki mąki,

• 1 jajko,

• szczypta soli,

• szczypta drożdży,

• 1/2 szklanki mleka,

• woda.

Z tych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać, wrzucać na wrzącą wodę. Po ugotowaniu polać stopioną słoninką.

Sernik wiedeński

• 1 paczka herbatników,

• brzoskwinie z puszki.

Masa serowa:

• 1/2 kg sera białego,

• 1/2 l śmietany 30%,

• 3 żółtka,

• 4 dkg cukru (do śmietany),

• 4 dkg mleka w proszku,

• 4 dkg mąki pszennej,

• 6 białek,

• 17 dkg cukru do piany,

• esencja waniliowa.

Śmietanę ubić, ser zemleć, mleko w proszku połączyć z mąką, przesiać.

Białka ubić z cukrem na sztywno. Do sera dodać żółtka, mleko w proszku z mąką, esencję, następnie ubitą śmietanę, na końcu ubitą pianę z białek, wymieszać. Herbatniki rozłożyć na spód blachy, wylać masę serową, powkładać brzoskwinie. Piec w temp. 160°C ok. 50–60 minut.

 

 

|   Strona główna   |    Powrót   |    Do góry   |