|
||
|
||
Stefania Puacz poleca ... po urzędowskuPierogi z kapustą i jajkamiFarsz: • 1 główka słodkiej kapusty (ok. 1 kg lub większa), • 5–6 jajek ugotowanych na twardo, • 1 większa cebula, • sól, pieprz. Wykonanie: Kapustę przekroić na pół, ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie, odsączyć, odcisnąć, drobno posiekać. Cebulkę posiekać w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystkie produkty wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie ciasta: • 3–4 szklanki mąki, • 1 jajko, • szczypta soli, • szczypta drożdży, • 1/2 szklanki mleka, • woda. Z tych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać, wrzucać na wrzącą wodę. Po ugotowaniu polać stopioną słoninką. Sernik wiedeński• 1 paczka herbatników, • brzoskwinie z puszki. Masa serowa: • 1/2 kg sera białego, • 1/2 l śmietany 30%, • 3 żółtka, • 4 dkg cukru (do śmietany), • 4 dkg mleka w proszku, • 4 dkg mąki pszennej, • 6 białek, • 17 dkg cukru do piany, • esencja waniliowa. Śmietanę ubić, ser zemleć, mleko w proszku połączyć z mąką, przesiać. Białka ubić z cukrem na sztywno. Do sera dodać żółtka, mleko w proszku z mąką, esencję, następnie ubitą śmietanę, na końcu ubitą pianę z białek, wymieszać. Herbatniki rozłożyć na spód blachy, wylać masę serową, powkładać brzoskwinie. Piec w temp. 160°C ok. 50–60 minut.
|
||
|
||
|